2017. április 3., hétfő

Digitális témahét 1. nap

A Meseprojekt



Már három hete kis megszakítással alakítgatjuk a gyerekekkel a Meseprojektet. Azonnal megszavazták, hogy új projektet indítsunk, azonnal elfogadták, hogy ez a mesékről szóljon. Remekül illeszkedik a téma ugyanis, az általam kissé átalakított irodalom tananyaghoz.

Kerestük az osztály legbátrabb mesehőseit, akik majd az 5 mesecsoport élére állhatnak. Ehhez több feladatot is el kellett végezniük a gyerekeknek. A feladatokra pontokat kaptak és az 5 legmagasabb pontszámot kapott tanuló lett a "főnök". 
Dolgoztunk az olvasás füzetbe: meseszereplők fotóiból kellett kitalálni a képen szereplők nevét. 
Az állatmeséket (megismerésük után) az "Olvasóiskola" segítségével, önállóan kellett feldolgozni az olvasás füzetben, valamint illusztrációt kellett készíteni hozzá. 

Majd egy Mesevizsgát is kitöltöttek a gyerekek a Microsoft Form segítségével. Ez egy remek program, mert nagyon egyszerűen lehet pontozni a tanulók válaszait, majd excel táblába lehet kinyerni az adatokat.


Ezt a Mesevizsgát angol nyelvre fordítva torontói utamra is elvittem, bemutatni a kollégáknak.




A három fő rész pontozása után megtaláltuk az 5 nyertes mesehőst - 4 lányt és 1 fiút. 😁
A győztesek megrajzolták csoportjuk címerét, melyet fénymásolással sokszorosítottunk. Az osztály tanulói ezekből húztak, és így, véletlenszerűen kerültek a mesecsoportokba.
















Mára tehát készen voltak a mesecsoportok. A gyerekek mostantól, a projekt során így dolgoznak majd együtt.
Megbeszéltük, hogy a produktumaink, eredményeink gyűjtőhelye egy Padlet tábla lesz, hiszen ezt már ismerjük, könnyen boldogulunk vele, sőt a tabletjeink is jól kezelik ezt a felületet.

A padlet tábla fotója

Padlet
A csoportok nevet adtak maguknak, egész jó nevek születtek: Mosolygós nyalókák, Mesések, Frakkok, A pajzsosok, A király és 4 lánya

Csoportfeladat volt még Meseország jelmondatának megalkotása. 5 jelmondat született, a Kahottal, két lépésben szavaztuk meg a végleges jelmondatot: Meseország híres a meséiről.





Végül a mai sűrű napon összefoglaltuk az állatmeséket egy Answergardenben elkészített kulcsszó gyűjteményben.
Kulcsszavak az olvasott mesékhez
Ötféle házi feladatot kaptak a gyerekek, melyeket szépen, közösen megbeszélve osztottak el egymás között. (Tényleg nem volt veszekedés.)
  1. A csoport dosszié dekorálása
  2. A didergő király című verses mese első versszakának megtanulása kívülről
  3. A kulcsszó gyűjtemény bővítése otthonról
  4. Rövid leírás megírása, a téma: Milyennek képzeled el Meseországot?
  5. Illusztráció készítése: Milyennek képzeled el Meseországot?

A csoportok a ClassDojoba is bekerülnek, a gyerekek a projekt során csoportos és egyéni értékelést is kapnak majd. A csoportok között természetesen verseny zajlik, melynek végén a győztes csoport nyereménnyel gazdagodik. 👌

A második óra végén még a melléknevek összefoglalására is volt egy kis idő.
Projektünk nem zárul le a Digitális témahét alatt, szokás szerint hosszabb (kb. 15 órás), de ezen a héten is példát adunk majd digitális írástudásból, együttműködésből (szokásos partnereink: Skype-on és offline, a szomszéd termekben most is megvannak).






Holnap ugyanitt, újra! 😊

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése