2017. január 15., vasárnap

Az újság

A 2016/17-es tanévben két projekt kerül megvalósításra a 3.b-ben. Az egyik már le is zajlott, címe Szenzáció. Az előző bejegyzésben már leírtam egy részletét, hiszen az Őszi Pedagógiai Napokon tartott bemutató óra témája is ez volt. Ez a projekt nem volt olyan hosszú, mindössze másfél hónapig tartott, összesen 15 órát ölelt fel. (Persze ez csak nekem rövid, hiszen mi a gyerekekkel 3 hónapig is elmunkálkodunk egy-egy témával.) Mindösszesen 3 termék készült el a munka során - 2 Google dokumentumban megírt újságcikk, 1 PowerPointtal készített összefoglaló (a jó prezentáció szabályait még be nem tartva, mert a cél az egységbe szerkesztés és a bemutathatóság volt) és 1 online újság, melynek lapozható változatát a youblisher-ben lehet megtekinteni. Az újság dizájnja a Canva alkalmazással készült. A "kicsik" miatt 1 postafiókot készítettem az alkalmazásban az egész osztálynak és közösen dolgoztunk benne.
A pedagógiai célok meghatározása könnyű volt, hiszen a fogalmazás belépő új tantárgy harmadik osztályban, és az ehhez kapcsolódó célokhoz tökéletesen illeszkedett a projekt.
A szövegek nagy részét a tanulók 1-1 csoportban közösen készítették, kivételt képez az újságba bekerült Mikulás-levél, melyet a tanulók már önállóan írtak.
A csapatok között verseny zajlott a már megszokott módon, a ClassDojo-ban dokumentálva, a győztes "rovat" tagjai 1-1 valódi, nyomtatott magazint nyertek.

Most a félévzárás során mi is a hagyományos tanulási formákat alkalmazzuk, talán eretnekség, de félévi felmérőket is írunk, melyben természetesen a kerettantervben szorosan meghatározott tananyagtartalmak vannak. Kíváncsian várom a projektmunka "hasznát".



Szenzáció

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése