2019. április 3., szerda

Nemzetközi kapcsolatok

Javában zajlik az E2 konferencia Párizsban. Erről bővebben kiváló Microsoft Expert kolléganőm tollából olvashatnak ITT. 
Öröm látni, hogy milyen sikeres nemzetközi kapcsolatok alakulnak ezen a konferencián. 


Hogy miért említem éppen ezt? Mert a 2017-es E2-nek én is részese lehettem, és ott alakult ki offline és online baráti kapcsolatom Iurii Gaiduchenko-val. 



Iurii azóta is elkötelezett híve hazájában, Ukrajnában a tudásmegosztásnak, a tanár továbbképzéseknek, a 21. századi oktatás elterjesztésének. Olyannyira, hogy hazájában bekerült a Global Teacher Prize nyertesei közé és részt vehetett a Dubaiban rendezett nagyszabású döntőn is.

2 hónappal ezelőtt keresett meg, hogy szeretné, ha egy projektje részese lennék. A projekt a nemzetközi oktatási gyakorlatok megismerésére alakult, ennek keretében Iurri és egy nagylétszámú, innovatív, érdeklődő pedagógus csapat látogat el az Ukrajnához közeli országokba, hogy az ottani iskolákkal, iskolai jógyakorlatokkal ismerkedjen.

Szívesen hívtam meg őket az Újpesti Csokonaiba, saját iskolámba. Szívesen szerveztem meg nekik egy találkozót a BMSZC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakgimnáziumba. Sajnos egy kis szervezési változás miatt konkrét találkozó nem jött létre sem az ELTE TÓK-kal sem az ELTE IK-val, de azért a csapat bepillantást nyert a budapesti egyetemi rakpart életébe.

Saját iskolámban, március 28-án a kicsik kara fogadta a vendégeket a napsütéses iskolakapuban, magyar népdalokat énekelve. Kedves kollégám, Pászti Károly igazán remek dalokat választott, melyet a kicsik nagyon profi módon énekeltek. A külföldi kollégáinkat lenyűgözte a fogadtatás.

Ezután Igazgató Asszony, Tóthné Nyiszteruk Hilda köszöntötte őket dísztermünkben, melyben éppen alkotó kollégáink kiállítása látható. Egy kis ajándékkal is kedveskedtünk, "egy kis régivel egy kis újjal". Minden látogató egy évkönyvvel lett gazdagabb valamint a 3D nyomtatónkkal készült iskola logót is ajándékba kapták. Iurii barátom egy óriási nyomtatott Minecraft gyűrűvel is gazdagodott a régi szép idők emlékére. (A logót egy volt tanítványunk tervezte.)





Az "iskola bejárás" során megmutattuk jól felszerelt informatika termeinket, az egyedülálló vizuális kultúra tantermet, valamint a biológia szaktantermet.



Kíváncsiak voltak a műfüves pályára, az ebédlőre és az 1.b osztályba is bekukkantottak. Jó pár tanulásszervezéssel kapcsolatos kérdést válaszoltunk meg.
A program azzal záródott, amire igazán büszkék vagyunk: innovatív gyakorlatainkkal. Krajnyák Emese kolléganőm megmutatta a 3D nyomtatót működés közben, Hernyák Tünde robotszakkörösei bemutatták az EV3 robotot, melyet nemrég építettek újjá. Az 1.b-sek pedig rövid bemutatót tartottak arról, hogy hogyan használják a BlueBot-ot a magyar órán.




A vendégek mosolygósan, elégedetten távoztak, de tudtuk, hogy következő nap újra találkozunk.




 
Március 29-én délelőtt az egyetemi rakpart Lágymányosi híd és Szabadság híd közötti részét sétáltuk végig. Szerencsére az épületek nyitottak, ezért az ELTE IK-t, a Gömbaulát és a BME patinás főépületét belülről is megnéztük. Beszélgettünk az egyetemi képzések felépítéséről, arról, hogy milyen képzések zajlanak a falak között. Érdeklődtek az ingyenes - fizetős képzésekről is a kollégák.





Kora délutánra a BMSZC Petrik Lajos Szakgimnáziumba voltunk hivatalosak. Dr. Szabó Marianna tagintézmény vezető nagy szeretettel fogadott minket. Nagyon sok impozáns és érdekes információt  tudtak meg külföldi barátaink az iskoláról.



Amiért rájuk esett a választás, az egyfelől az iskola színvonala, sokfélesége volt, másfelől itt dolgozik Tóth Éva barátnőm, akinek projektjeit 2014 óta követem, volt szerencsénk együtt is dolgozni egy-kettőben, és akiről biztosan tudtam, hogy lenyűgözi majd vendégeimet.
Így is lett. Remek előadást hallottunk angol nyelven Évi Petrikben végzett munkájáról, az eTwinningben végzett tevékenységéről, legújabb projektjéről és legújabb kedvencéről, az Euopeana-ról. Tanulságos volt, hogy Évi kiválóan beszél angolul, hogy én nagyon sok mindent megértettem és, hogy Iurii barátom könnyedén fordított ukrán nyelvre.
Az Europeana-ról már korábban is hallottam, de vendégeinknek új információval szolgált az előadás.
Az Európai Digitális Könyvtár (EDK, másként Europeana) az Európai Unió (EU) multimédiás elektronikus könyvtára. 2008-ban kezdte meg működését. (forrás: Wikipédia)




Ezután a kollégák mobiltelefonjaikkal kipróbálhatták azokat a plakátokat, melyeket Éva tanítványaival készített az Europeana gyűjtemény felhasználásával, majd a Biztonságos Internet Napra készített munkákat is megismerték. Az iskolabejárás során még plusz információkat gyűjtöttek a hamarosan következő Digitális témahétről, ennek jelei már a falakon, padlón megtalálhatók voltak. A számítógéplabor is nagyon tetszett a vendégeknek.




A búcsúzáskor kiderült számomra, hogy új szakmai kapcsolatok szövődtek, már felsejlettek újabb szakmai utak, eTwinning együttműködések. Bár Éva és Iurii remekül megértették egymást angolul, azért engem is engedtek szóhoz jutni.😀



Végül álljon itt a sok-sok "köszönömök" közül egy:

Dear Marianna, hello. We are in Ukraine. It was an awesome education weekend in Budapest. Thank you, my dear friend for your help and support. We were very excited to be at your school. The University and workshop was great. Thanks many times from me and teachers. The teacher's group wants to comeback to Budapest 😉😉 Your school and city impressed the teem. We are waiting for our next meeting in Kyiv😉




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése