2017. október 22., vasárnap

DOKK

A Digitális Oktatási Konferencia és Kiállítás a régi Interaktív Tábla Konferenciákat idézte fel bennem.
Nívós helyszín, remek workshopok, sok-sok előadás ("szövegelés"). Ez az a konferencia, ami után egy "interjúban" (tudom, szerénytelenség) azt mondtam, hogy már "kormányzati szinten van"...és reméljük, hogy így van...

                                      



Rengeteg ismerős arc és sok kiállító, akiknek a standjánál az ember csak "csöpöghet".  Félreérthetetlen EFOP és VEKOP pályázatok, mégis helytelenül közvetített információk, így a standokon állva az egyszeri pedagógus egy kis ideig azt hihette, hogy az ő iskolája is hozzájuthat ezekhez a csoda dolgokhoz. Mára már kiderült, hogy "marad az alapítvány".

 
















 


Nagyon sok ismerős, innovatív kolléga a worshopokon, előadóként, de (szerintem) kevés kolléga ezek közül az "én hogyan csinálom" bemutató órákon. (Ki tudja, miért?)

Tóth Kati: Tankocka
Lego WeDo


3. osztályosok

Barsy Annáék a Mozgásjavító Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, EGYMI és Kollégium diákjaival iskolaújságot szerkesztettek, melybe beleszerkesztették a látogatók helyben leadott kérdéseit is. Az eredmény nagyon látványos lett.
Mozgássérült diákok mutatták be, hogy hogyan lehet azonos projekten, párhuzamosan együtt dolgozni egyszerre több helyszínről, valamint ehhez kapcsolódó speciálisan mozgássérültek által használt eszközöket is láttam.


















Zsigó Zsolt diákjaival saját fejlesztésű robotjukat mutatta be egy standon.
A vízalatti kutatórobot alkotói Zsigó Miklós, és Tóth Bence olyan távirányítható eszköz kialakítására törekedtek, mely a víz alatti infrastruktúra állapotáról ad hiteles, élő felvételt. "Interjút" is készítettem a diákokkal a helyszínen, így azonnal kiderült, hogy nem csak a kognitív, de kommunikációs képességük is igen fejlett. Le a kalappal!




Rendkívül látványos volt az Alba Innovár Digitális Élményközpont futurisztikus standja a kedves, nagyszemű robottal és a különböző interaktív felületeivel. Jó hír, hogy Budapesten is lesz egy ehhez hasonló látogatóközpont.

                             
Az eTwinning standon játékkal (puzzle-lel) apró nyeremények várták a látogatót, ezzel is népszerűsítve a pedagógusok közötti együttműködéseket.

A kisszínpadon ismét "kalandozhattam" Novák Károly segítségével a Minecraft világaiban.
 

21. századi eszközök, 21. századi nézeteket valló pedagógusok kavalkádja...mire lesz ez jó egy KMR-ban lévő, konkrétan egy budapesti iskolának? Várom a fejleményeket!

Kis színes: A Mozabook digitális standjánál Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos tetszését fejezte ki a programmal kapcsolatban. 😕

Az egyik szekcióban a KRÉTÁ-val kapcsolatos pedagógus kérdésre olyan magasröptű, adatkezeléssel kapcsolatos választ kaptunk, amit én, mezei pedagógus nem értettem. Azt megtudtam, hogy a Education technology data scientist egy külön szakma, és ez nyilván így is van.

A legnagyobb pozitívum: olyan kiállítót találtam - a CraftUnique KFT.-t -, aki segíti a 21. századi készségek fejlesztését iskolánkban egy 3D nyomtató kihelyezésével. Még azelőtt felajánlotta a segítséget a cég, mielőtt kiderült volna, hogy mindhárom alapító a mi iskolánkba járt. 😊 Nekik is köszönhető, hogy az EU CodeWeek eseményein diákjaink nagy létszámmal vesznek részt.



Összegezve: pozitív volt a két nap, érdemes volt kilátogatni. A friss, aznapi jegyzeteim szerint is így volt.😊

Jó társaság! A fotót készítette: Fehér Péter






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése