2017. február 19., vasárnap

A héten történt

Ezen a héten a 3.b-ben is sok minden történt. (Ebben a blogban általában csak oktatási tartalmak jelennek meg - szerencsére.💗)
Rumini után a következő kedvencünk Csukás István A téli tücsök meséi. Jó, hogy az olvasókönyvben is vannak részletek, mert már az előző osztályom is szerette ezt a bájos történetet. Ők akkor elolvasták az egészet (kötelezően 😊), a mostaniaknak csak szorgalmiként adtam fel. Természetesen jó páran már végigolvasták. Szeretem, amikor a tanítói felolvasást hallgatják, meg amikor ők olvassák hangosan a szöveget, de azért több van ebben a történetben (is).
Olvassuk le a QR kódot!

Digitális olvasónaplónk van a Padleten. Még nem publikus, mert olyan szerkesztési módot választottam, hogy közösen szerkeszthessék, hogy ha beágyazom ide, akkor mindenki hozzáférhet a felülethez. Hamarosan készen vagyunk és akkor megtekinthető lesz.
Az olvasónapló felületére már felkerült a mese elérhetősége, Csukás István rövid életrajza és néhány olvasás füzetbe elkészített házi feladat. 
Házi feladatként kapták a gyerekek az első rész önálló írásbeli feldolgozását. A szöveggel az órán megismerkedtünk, beszélgettünk róla, megbeszéltük az esetleges ismeretlen szavakat, készítettünk szófelhőt a tartalom elmondásának megkönnyítéséhez. Délután a cím felírása után ki kellett gyűjteni a szereplőket, a helyszíneket és 3 kérdésre kellett írásban válaszolni. Ezután pedig következett, amit a legtöbben szeretnek, az illusztráció elkészítése.

Másnap a csoportokban lévő gyerekek értékelték egymás munkáját és a legjobb alkotásokat (szempontsor alapján: szép külalak, kevés helyesírási hiba, esztétikus, szép illusztráció) kiválasztották. Ezután a tabletekkel lefényképezték a füzetet (digitalizálták). 

A táblán kivetített QR kód leolvasása segítségével jutottak el a Padlet olvasónaplójához és megtanulták, hogyan tudnak képet feltölteni oda. Sajnos technikai akadály ismét akadt, de sikerült elhárítani, hiszen már egyszer belefutottunk: tabletjeink saját böngészőjéből hiányzik egy bővítmény, így először a Padlet táblára való feltöltési lehetőség nem működött. A Mozillát megnyitva elhárult az akadály.

Made with Padlet


Az olvasónaplónk pedig folyamatosan bővül. Hamarosan megtekinthetik az érdeklődők.

Egy tegnapi innovatív találkozón elhangzott mondat kapcsán gondolkodtam azon, hogy tulajdonképpen az alsó tagozaton mindent meg lehet csinálni papír alapon, itt talán egyáltalán nincs értelme digitális technológiát alkalmazni a tanulás - tanítási folyamatban, de mi nagyon szeretjük. Pusztán a motiváció miatt megéri.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése